Prins & Prinses

De aanvoerder van Carnaval in het Zandbietersdorp is de ‘hoogste persoon’ binnen de Zandbieters. Zijn wil is wet en alle verenigingsleden doen hun best om het de Prins zoveel mogelijk naar de zin te maken.

De officiële benaming voor de Prins van onze vereniging is ‘Prins der Zandbieters’. De partner van de Prins wordt betiteld als ‘Prinses der Zandbieters’. De Prins en Prinses stellen samen de Proclamatie op en verzinnen hun regeermotto. Naast dit motto worden er door het Prinsenpaar onderscheidingen gemaakt en uitgereikt aan alle leden van de vereniging, familie en vrienden.

De regeerperiode van de Prins duurt 1 jaar, gerekend van zijn verschijning / installatie in het 3e of 4e weekend van november tot en met zijn aftreden in het 3e of 4e weekend van het daarop volgende jaar. Mocht de Prins onverhoopt, en om wat voor dwingende reden dan ook, niet in staat zijn aan zijn verplichtingen te voldoen dan wordt de Prins van het jaar daarvoor als invaller gevraagd.

Kleding van de Prins:
De Prins draagt een donkere cape met een bonte kraag en het logo van de Zandbieters, De Prins draagt grote steek met de kleuren zwart en goud en grote Koningsfazant veren. Deze veren draagt hij aan de linkerzijde (hartzijde) en zorgen ervoor dat de Prins altijd boven de feestvierders ‘uitsteekt’ en dus makkelijk te vinden is. De Prinses draagt ook zo’n zelfde kleinere cape met een diadeem. Na de installatie krijgt de Prins een koperen scepter met daarop de bekende ‘koffiesmodde’. Deze scepter geeft aan dat hij de heerser over het Zandbietersdorp is. De scepter wordt in de linkerhand gehouden en veelvuldig rondgezwaaid om zo het gezag van de Prins te benadrukken. Het verliezen van de scepter is dan ook een ernstige aangelegenheid. De Prins is dan immers niet meer ‘herkenbaar’ en daardoor ontdaan van zijn macht en privileges.
Om verlies / diefstal te voorkomen is dan ook een stevig lederen riempje om de middel van de Prins bevestigd. Desondanks dienen de Prins en de Adjudant er altijd alert op te zijn dat er mensen er op uit zijn om de scepter te bemachtigen. Het zou immers niet de eerste keer zijn dat er losgeld (in de vorm van bier) betaald moet worden om de ontvoering van de scepter te beëindigen…

De Prins wordt bij zijn installatie aangekleed door de Adjudant en bij alle volgende officiële gelegenheden door zijn Prinses en/of Adjudant. Dit aankleden gebeurt in de vaste volgorde:

  1. Prinsenketting
  2. Borstplaat De Zandbieters
  3. Cape
  4. Steek + Veren
  5. Scepter

Pas nadat de Prins en Prinses in vol ornaat is geïnstalleerd, worden ze officieel benoemd tot Prins en Prinses der Zandbieters.

Activiteiten:
De Prins is de vertegenwoordiger van Harreveld bij alle officiële Carnavalsactiviteiten binnen en buiten de gemeentegrenzen. Bij alle activiteiten van de Zandbieters is hij aanwezig en het middelpunt en de ‘hoogst aanwezige persoon’.


2021-2022 Prins Peter en Prinses Femke

Ik Prins Peter de 1e, Heerser van veurkant tot achterkant van de stal. Zoon van Piet van de Krabbe en Leisje van Meeks. Noa 10 wekke nustelen geboren in 1981 in het ziekenhuus van Lichtenvoorde. Als laatste uut n nus van 3.
Mien hele leven tot nu toe wonend in “de Heide”.
Trots Prins van mien prinses Femke. Vader van de 4 allerliefste dochters.
Overdag tussen de koeien te vinden op ons bedrief. En ak tied over heb loop ik bi-j de Wopa in de weg.
In de vrije tied trap ik graag een balletje veural veur de 3e helft. Of jaag ik met t geweer of op de motor.

Ik Prinses Femke, Heerser van thuis tot het Slingeland Ziekenhuis. Dochter van Ronald Schotman en Astrid Olijslager van Evart. Geboren in 1981 en als oudste van een gezin van 3 opgegroeid in het Eumkes-dorp Zieuwent.
Sinds 2006 woonachtig in “De Heide” op de boerderij “De Krabbe”. Alweer 13 jaar getrouwd met Prins Peter de 1e en trotse moeder van onze 4 prachtige wijsneuzen Anouk, Zoë, Maud en Lieve.
Naast het werk thuis al 20 jaar te vinden op de stralende afdeling Radiologie van het Slingeland Ziekenhuis.
Wanneer er nog tijd over is, sport ik mij graag in het zweet of stap in onze sauna. Verder hoop ik medio 2022 op mijn motor rond te racen door de Achterhoek.

Lees hier de volledige proclamatie