Prins & Prinses

De aanvoerder van Carnaval in het Zandbietersdorp is de ‘hoogste persoon’ binnen de Zandbieters. Zijn wil is wet en alle verenigingsleden doen hun best om het de Prins zoveel mogelijk naar de zin te maken.

De officiële benaming voor de Prins van onze vereniging is ‘Prins der Zandbieters’. De partner van de Prins wordt betiteld als ‘Prinses der Zandbieters’. De Prins en Prinses stellen samen de Proclamatie op en verzinnen hun regeermotto. Naast dit motto worden er door het Prinsenpaar onderscheidingen gemaakt en uitgereikt aan alle leden van de vereniging, familie en vrienden.

De regeerperiode van de Prins duurt 1 jaar, gerekend van zijn verschijning / installatie in het 3e of 4e weekend van november tot en met zijn aftreden in het 3e of 4e weekend van het daarop volgende jaar. Mocht de Prins onverhoopt, en om wat voor dwingende reden dan ook, niet in staat zijn aan zijn verplichtingen te voldoen dan wordt de Prins van het jaar daarvoor als invaller gevraagd.

Kleding van de Prins:
De Prins draagt een donkere cape met een bonte kraag en het logo van de Zandbieters, De Prins draagt grote steek met de kleuren zwart en goud en grote Koningsfazant veren. Deze veren draagt hij aan de linkerzijde (hartzijde) en zorgen ervoor dat de Prins altijd boven de feestvierders ‘uitsteekt’ en dus makkelijk te vinden is. De Prinses draagt ook zo’n zelfde kleinere cape met een diadeem. Na de installatie krijgt de Prins een koperen scepter met daarop de bekende ‘koffiesmodde’. Deze scepter geeft aan dat hij de heerser over het Zandbietersdorp is. De scepter wordt in de linkerhand gehouden en veelvuldig rondgezwaaid om zo het gezag van de Prins te benadrukken. Het verliezen van de scepter is dan ook een ernstige aangelegenheid. De Prins is dan immers niet meer ‘herkenbaar’ en daardoor ontdaan van zijn macht en privileges.
Om verlies / diefstal te voorkomen is dan ook een stevig lederen riempje om de middel van de Prins bevestigd. Desondanks dienen de Prins en de Adjudant er altijd alert op te zijn dat er mensen er op uit zijn om de scepter te bemachtigen. Het zou immers niet de eerste keer zijn dat er losgeld (in de vorm van bier) betaald moet worden om de ontvoering van de scepter te beëindigen…

De Prins wordt bij zijn installatie aangekleed door de Adjudant en bij alle volgende officiële gelegenheden door zijn Prinses en/of Adjudant. Dit aankleden gebeurt in de vaste volgorde:

  1. Prinsenketting
  2. Borstplaat De Zandbieters
  3. Cape
  4. Steek + Veren
  5. Scepter

Pas nadat de Prins en Prinses in vol ornaat is geïnstalleerd, worden ze officieel benoemd tot Prins en Prinses der Zandbieters.

Activiteiten:
De Prins is de vertegenwoordiger van Harreveld bij alle officiële Carnavalsactiviteiten binnen en buiten de gemeentegrenzen. Bij alle activiteiten van de Zandbieters is hij aanwezig en het middelpunt en de ‘hoogst aanwezige persoon’.


2019-2020 Prins Robert en Prinses Lianne

Ik Prins Robert, zoon van Bennie Boschker en Tank Dinie, jongste telg uit een gezin van 6, geboren in de city van Harreveld en nu al 14 jaar wonend in de staart van de Rector Hulshofstraat! Trotse vader van een zoon en een dochter. Vroager heersend over alle hijs- en tapkranen en tegenwoordig werkend als chauffeur en monteur.

Ik Prinses Lianne, dochter van Schuttenboer Bennie en Willemien Wolters-Grotenhuis. Geboren en getogen in Harreveld en sinds mijn 4e woon ik al in de mooiste straat van Harreveld. Trotse moeder van onze prachtige kinderen: Willem en Sofie en heerser over alle kinderen van groep 5-6 op basisschool St Theresia in Mariënvelde. Menig vrijdagavond tot laat te vinden op de tennisbaan en we zijn mega trots, dat wij hier nu samen als prinsenpaar staan.

Lees hier de volledige proclamatie