Carnaval 2020 zit er alweer op!

Hieronder een kort verslag van de hele carnavalsweek.

Woensdag – Peuterspeelzaal
Woensdag 19 februari ging de carnavalsweek van start! Prins Robert en Prinses Lianne bezochten de Zandbietertjes op de peuterspeelzaal. Het was een gezellige boel, van zakdoekje leggen tot het prinsenpaar nadoen, niets was te gek!

Donderdag – Ziekenbezoek
Op de donderdag stond het ziekenbezoek op de planning. De Zandbieters die ouder dan 85 zijn en/of ziek zijn (geweest), werden bezocht door het prinsenpaar, de president, de dansmarietjes en de raad van 11. Ongeveer dertig adresjes werden bezocht, waaronder Antoniushove in Lichtenvoorde. Het bestuur en de dames van de carnavalsvereniging lieten hun creatieve vaardigheden tot uiting komen bij het versieren van de zaal.

Vrijdag – Kindercarnaval, Carnavalsviering  &  50+ Avond
De vrijdag ging van start met een bezoek aan de St. Theresia school in Mariënvelde, waar de Zandbieters waren uitgenodigd omdat Prinses Lianne hier voor de klas staat. Hierna volgde de Canisiusschool in Harreveld. Eerst was er een lunch, waarna de polonaise al snel in gang werd gezet. Er was een playbackshow met verschillende spectaculaire optredens en lovende reacties van de juryleden. Tijdens deze middag op basisschool werd eveneens het miniprinsenpaar verkozen: Prins Borealis en Prinses Nanne. Om 19.00 ging de carnavalsviering in de kerk van start, onder leiding van Hans Weikamp. De mooi versierde kerk, muzikale ondersteuning van harmonie St. Agatha, verkleedde mensen en woorden van zowel Hans, President Bram als Prinses Lianne zorgde voor een indrukwekkende viering. Hierna volgde de 50+ avond, de zaal had niet voller gekund. De presentatie door Aagtemans André en de Buuts van Tom van Osch, Fons Monasso en Karel van de Kate droegen bij aan een fantastische sfeer. Ook de vrienden van het prinsenpaar traden op als carnavalsvereniging ‘de Witte Learskes’. Wethouder Jos Hoenderboom overhandigde de sleutel namens de gemeente Oost Gelre. Een gezellige avond met een afwisselend programma.

Zaterdag – Teenageparty
De Teenageparty werd dit jaar voor het eerst gehouden in samenwerking met de Ketsmennekes uit Mariënvelde. Deze samenwerking zorgde voor zowel een volle zaal met kinderen en carnavalsleden uit Harreveld en Mariënvelde als een gezellige, feestelijke sfeer. DJ Doubble B draaide diverse hits, polonaise na polonaise volgden en zelfs nog enkele ‘stagedives’. Een spectaculaire avond, waarbij er heel wat calorieën verbrand zijn op de dansvloer.

Zondag – Spätshoppen
Door de komst van storm Ellen, heeft het bestuur van Carnavalsvereniging de Zandbieters in goed overleg met de gemeente, politie, brandweer, veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland en wijkhoofden besloten om de optocht te verplaatsen naar maandag. Alleen in 1969 en 1975 werd eerder de optocht afgelast in verband met de weersomstandigheden. Door deze verschuiving werden de festiviteiten van de zondag naar de maandag verplaatst en andersom. Desalniettemin was de sfeer in de goed gevulde zaal zondag super met de muzikale omlijsting van De Sjefs. Het Kruukske van Verdienste werd uitgereikt aan Tonnie Kolkman voor zijn belangeloze inzet voor de Harreveldse gemeenschap. Tonnie heeft zich vanaf jongs af aan o.a. met de kerk, het groen in Harreveld en sportclub KSH bezig gehouden. Er waren de zondagmiddag ook prijzen te winnen, want Sjaak Olijslager ging ervandoor met een vat bier, Annie Meekes en Berndien Reukers waren de winnaars van de puzzel in het carnavalsboekje. De zondag werd afgesloten met een gigantisch feest, want toen DJ Maarten achter de draaitafel stond ging het dak eraf.

Maandag – Carnavalsoptocht
Op maandag was de carnavalsoptocht. Het stormachtige weer had zich verruild voor regen, waardoor er nog meer respect is voor zowel de deelnemers van de optocht als het publiek voor hun inzet. Het was het een ludieke en kleurrijke optocht bestaande uit maar liefst 31 groepen. Dit jaar ging de jurering, door het gewijzigde programma, anders dan andere jaren. Elke wijk werd vertegenwoordigd door één jurylid. In de categorie A-wagens ging Kerkstraat 2 er met de prijs vandoor met: “We’j mot van ’t gas af”. Bij de B-wagens was dit de Heide met: “Onze optocht verdient meer kijkers” en bij de C-wagens het Achterbos met: “Het blif een bende”. De algemene winnaar van de wijken was het Achterbos. Bij de individuelen gingen De Vriendjes er met de prijs vandoor met de creatie: “Leraren tekort”.
Net als de andere dagen was ook de maandag druk in de Mangelkoele, De Sandbeatles maakten er mooi feestje van gevolgd door de DJ’s P-Red & Pim Pam Pompen.

Alle foto’s en uitslagen van dit carnavalsweekend zijn elders te vinden op onze website.

Namens de gehele vereniging willen wij u bedanken voor alle inzet op welke manier dan ook!