Kruukske van Verdienste uitgereikt aan Tonnie Kolkman

Zondag 23 februari heeft carnavalsvereniging de Zandbieters het Kruukske van Verdienste uitgereikt aan Tonnie Kolkman, voor alles wat hij belangeloos heeft gedaan voor de Harreveldse gemeenschap en nog steeds doet. Hij ontving het Kruukske uit handen van vice-president Bas Stoltenborg in een volle Mangelkoele. Anders dan andere jaren niet op carnavalsmaandag, maar op zondag door het gewijzigde programma in verband met de weersomstandigheden.

Als jonge jongen was Tonnie al betrokken bij de kerk, eerst als misdienaar en later werd hij aangesteld als acoliet. Meerdere keren per maand hielp hij de pastor, het liefst onder schooltijd, want dan mocht hij de klas uit. In 1978 trouwde Tonnie met Renie en later werd hij lector in de kerk, hij ondersteunde hierbij de pastor en verzorgde de communieviering.

Ook heeft Tonnie veel betekend voor de basisschool. Als ouder zat hij in het schoolbestuur en hij onderhoudt de basisschooltuin, samen met zijn zoon Dirk. Ook helpt hij mee met het onderhoud van de pastorietuin. Het is duidelijk dat Tonnie een groen hart heeft. In 1997 werd er eenmalig “Dorpen in het groen” georganiseerd, Tonnie heeft zich er met een aantal anderen hard voor gemaakt dat dit in Harreveld van de grond kwam. Inwoners konden struiken en heggen bestellen om deze later gratis bij de ABTB op te halen, menig heg die destijds is geplant staat er vandaag de dag nog. Na “Dorpen in het groen” kwam er al snel een volgend project: De Commissie Kerkenpaden. Diverse fietspaden werden gerealiseerd en een nieuwe fietsbrug om de “Koks Brug” te vervangen. Samen met een enthousiaste groep mensen heeft Tonnie ongeveer zeven jaar geleden “Harreveld in het  Groen” opgericht, een adviserend orgaan tussen het dorp Harreveld en de gemeente. Hiermee komen diverse projecten van de grond, zoals de schuilhutjes langs de kerkenpaden.

Hiernaast is Tonnie 20 jaar jeugdsecretaris van KSH voetbal geweest en was hij een aantal jaren betrokken bij de sportraad in de gemeente Lichtenvoorde. Als jeugdsecretaris organiseerde hij jeugdtoernooien en ging hij met de teams mee naar toernooien in de buurt. In zijn eerste jaar als jeugdsecretaris werd de F-jeugd in het leven geroepen, om de jongere jeugd aan het voetballen te krijgen. Later is Tonnie 10 jaar leider van het 1ste van KSH geweest en hij is nog steeds als consul betrokken bij het voetbal.

Wat deze uitreiking extra bijzonder maakt is dat Tonnie de tweede generatie is die het Kruukske in ontvangst mag nemen. Zijn vader Willem Kolkman heeft hem ontvangen in 1984. Een ieder zal het er over eens zijn dat Tonnie met recht het Kruukske in ontvangst mag nemen voor al zijn inzet voor Harreveld.